Hopp til innholdet

Kan søvnmangel forverre smerten?

En studie har sett på sammenhengen mellom søvnmangel og smerte. Studien inkluderte 25 friske frivillige voksne. Innen studiestart ble smerteterskelen til deltakerne etablert. To temperaturer karakteriserte smerteterskelen deres:

  • Temperaturen deltakerne beskrev som varm, men ikke smertefull
  • Temperaturen deltakerne beskrev som smertefull varm
somn

I studien ble deltakerne fratatt søvn og igjen utsatt for den samme varmeeksponeringstesten. Deltakerne opplevde smerte ved lavere temperaturer etter søvndeprivasjon. Terskelen for smerte var dermed redusert ved søvnmangel.

De satte også deltakerne i en funksjonell magnetisk resonansavbildningsmaskin (fMRI) for å undersøke hvordan søvnmangel endret hjernens respons på smerte, da smerte er en nevralprosess. Smertesignaler går fra skadestedet via ryggmargen til hjernen hvor de registreres i den somatosensoriske delen av hjernebarken, den samme hjerneregionen som registrerer berøring. Den somatosensoriske delen vil estimere plasseringen av smerten og dens intensitet og deretter signalisere det til resten av hjernen. Søvnmangel forårsaket to typer endringer i hjernen. Den økte reaktiviteten i den somatosensoriske delen av hjernebarken, og den forsterket smertesignalene. I tillegg reduserte den reaktiviteten i insula og striatum, områder som evaluerer og modulerer smerte naturlig. Det vil si at flere smertesignaler blir sluppet inn i hjernen.

Forskerne utførte også en nettbasert studie for å undersøke om hvilken effekt søvnmangel har på smerte i den virkelige verden. Kun personer med eksisterende smerter ble inkludert i studien for å kunne vurdere om endringer i søvnkvalitet påvirket eksisterende smerte. Studien viste at smerteterskelen kan senkes av mindre variasjoner i søvn. Det er ikke nødvendig med lange perioder med undertrykt søvn før smerteterskelen senkes. Det kan skje etter bare én natt med dårlig søvn. Studiene tyder på at oppmerksomhet på søvnhygiene kan være en effektiv del (men sannsynligvis ikke hele løsningen) i et behandlingsregime for smerte. Du kan finne gode råd for bedre søvn her.

Referanser
(1) Krause AJ, Prather AA, Wager TD, Lindquist MA, Walker MP. The pain of sleep loss: A brain characterization in humans [Internet]. Journal of Neuroscience. Society for Neuroscience; 2019 [cited 2022Nov9]. Available from: https://www.jneurosci.org/content/39/12/2291